2018. május 27., vasárnap

Hargittay Emil: Bevezetés a régi magyar irodalom filológiájába RITKA - Jelenlegi ára: 1 500 Ft


A könyv mindenekelőtt a magyar szakos egyetemi és főiskolai oktatás szolgálatában áll, s mint ilyen, igyekszik megismertetni a tanulmányaikat kezdő hallgatókat a filológia alapfogalmaival, módszereivel, hogy megfelelő alapot adjon későbbi tanulmányaikhoz. Témáit és példaanyagát elsösorban a régi magyarországi irodalomból veszi, amely sajátosságainál fogva különösen alkalmas a szövegközpontú módszerek elsajátítására.  
Ugyanakkor a történeti elvű oktatás is lehetövé és szükségessé teszi a filológiának az irodalmunk első korszakainak tárgyalását közvetlenül megelöző vagy azzal párhuzamos elsajátítását.  
A tárgy interdiszciplináris jellege azonnal szembeötlő: a régi irodalom tanulmányozójának otthonosan kell mozognia több területen is (pl. paleográfia, könyv- és nyomdászattörténet, textológia, ideológiatörténet, bibliaismeret, az egyházak története, az antik kultúra, történeti földrajz, nyelvtörténet, bibliográfia – mindez a számítógépes technológia segítségével).  
A filológia egyetemi oktatása mindezt figyelembe véve alapvetően három témakörre épül:  
1) kézikönyv ismeret, 2) textológia és szövegkiadás, 3) a tudományos munkák szerkesztése, a jegyzetelési, címleírási technika.  
Mindez egybevág a magyar szak képesítési követelményeit tartalmazó hatályos rendelettel, mely a teljes képzési idő alapképzési szakaszában előírja a „ filológiai alapismeretek: bibliográfiai, könyvészeti alapismeretek, hagyományos és modem textológia” témaköreinek oktatását és elsajátítását.  
Universitas, 2003 500 oldal · ISBN: 9789639104808
MINDENT CSAK EGYSZER HIRDETEK! (Ha lejárt terméket szeretne megvenni, szívesen felteszem újra, de akkor kérem írjon a megadott felületen. )


Jelenlegi ára: 1 500 Ft
Az aukció vége: 2018-06-17 19:06 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése